Resum de la reunió amb el Rector

Avui, dimecres 30 de maig, estudiants de diferents assemblees de la UPF ens hem reunit amb el Rector i altres membres de l’Equip de Govern per tal de parlar d’un posicionament conjunt de la nostra Universitat pel que fa a la pujada de preus de les matrícules i al Reial Decret-Llei. Nosaltres hem portat una proposta de text en el qual ja fèiem moltes renúncies per tal de fer-lo el més inclusiu possible, però l’equip rectoral ha portat una altra proposta de declaració que sotmetran a votació al Claustre d’aquest divendres.

A continuació fem un resum temàtic de la reunió d’avui:

El decret Wert

El Rector s’ha negat rotundament a declarar la seva insubmissió al Reial Decret-Llei 14/2012, perquè considera que això no és possible des del seu càrrec. Ha assegurat que si “no estigués en absolut d’acord” amb el decret l’únic que podria fer és dimitir. En tot cas, assegura que el susdit decret és desbaratat i inconstitucional i no té inconvenient en posicionar-se en contra, com ja ha fet públicament.

L’augment de preus

El Rector de la UPF, com ja ha expressat públicament en diverses ocasions, és favorable a un augment considerable dels preus de les matrícules. Sent conscients d’això i tot i defensar la gratuïtat, vam pensar que podríem trobar un punt d’acord en una declaració que reclamés una congelació dels preus públics tenint en compte l’actual situació de crisi que afecta notablement les economies familiars. No obstant, el Rector considera que la situació en la que ens trobem i les retallades en els pressupostos que ha comportat són motius de més per demanar un esforç extra a les famílies. Assegura que la majoria d’estudiants de la UPF es podrien permetre pagar aquest augment, al que vam respondre que això no faria més que accentuar la barrera socioeconòmica d’accés als estudis universitaris. El que diu la seva proposta de declaració és que la UPF “exigeix que qualsevol augment dels preus de les matrícules universitàries vingui precedit d’un augment de les beques”, cosa que queda molt lluny de les nostres demandes i més encara de les nostres aspiracions.

Quant paga l’estudiant?

El Reial Decret-Llei 14/2012 fixa els preus de les matrícules segons un percentatge dels “costos de prestació del servei”. Això fa necessari concretar quin és el cost dels estudis que està pagant actualment l’estudiant. Tradicionalment s’ha parlat d’un percentatge proper al 15%, però en aquest percentatge es computen totes les despeses de la Universitat, la docència però també la recerca i les despeses protocol·làries. Els estudiants hem remarcat la importància de conèixer aquest percentatge –pel qual es necessita una comptabilitat analítica en la qual, segons assegura el Rector, la UPF ja està treballant–, però el Rector ha tret importància a aquesta qüestió, tot i ser clau per determinar els preus de les matrícules del curs vinent. Ha assegurat que l’important no és quin percentatge dels seus estudis paga l’estudiantiat directament sinó “quants diners necessitem”.

El finançament públic de les universitats

Creiem que la UPF ha de reclamar als governs una major inversió en universitats, i el Rector havia mostrat el seu posicionament en aquest sentit. No obstant, considera que les universitats no poden reclamar més finançament fins que “hi hagi creixement econòmic” perquè hi ha altres necessitats més importants. Nosaltres, però, considerem que la inversió en universitats és una inversió social (hi ha estudis que demostren que cada euro invertit en universitats retorna 1,8 euros a la societat) i que, per tant, és precisament una sortida a la situació de crisi econòmica. Hem fet notar al Rector que la seva proposta de declaració era feble en aquest sentit i s’ha mostrat disposat a revisar-la.

Transparència

Finalment, exigíem una sèrie de compromisos pel que fa a la transparència de la UPF: “Garantir una total transparència en els processos que afecten a la universitat, des de l’inici fins al final de cadascun d’ells” i “Fer públics els ingressos i despeses de la universitat de manera desglossada, clara i intel·ligible.” En aquest sentit el Rector s’ha mostrat favorable a les nostres demandes i ha assegurat que les informacions econòmiques de la UPF estan a la disposició de qualsevol que els demani.

Per valorar aquesta reunió i pensar com seguir lluitant contra l’augment de les matrícules i en defensa d’una universitat pública, inclusiva i de qualitat, convoquem:

ASSEMBLEA GENERAL D’ESTUDIANTS

Demà, 31 de març, a la 13:30 al pati de l’edifici Jaume I.

Deixa un comentari, no cal que escriguis ni nom ni correu electrònic

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s