Proposta de participació estudiantil a la UPF

En resposta al model piramidal presentat per la vicerectora d’estudiants, Emma Rodero, hem elaborat, conjuntament amb l’Assemblea de Ciutadella, aquesta proposta de participació estudiantil a la UPF.

La proposta de participació presentada s’ha elaborat tenint en compte que aquest model no és tan sols de discussió sinó també de decisió. Pretén ser un model basat en la democràcia participativa. Des de les assemblees d’universitat creiem convenient que cal avançar en la democratització de les universitats i per formules de participació directa.

 • No ens toca a nosaltres, les assemblees, dissenyar tot el sistema de participació, però si que volem que en el seu disseny hi participi tota la comunitat estudiantil.
 • Calen 2 hores setmanals de participació estudiantil, en horari lectiu i que no hi hagi classe. Sempre el mateix dia de la setmana durant la carrera i igual per tota la facultat.
 • La base del sistema de participació han de ser les assemblees de classe, o de curs en el cas que, per qüestions logístiques, no existeixi un grup clar de classe, com és en el cas de la facultat de traducció i interpretació
 • Les assemblees de classe es caracteritzen per la seva autonomia, la qual es reflexa en la capacitat de triar els propis sistemes de decisió i d’organització dintre de cada assemblea de classe o curs.
 • Creiem que la participació no es pot estructurar en un sistema piramidal. En cap cas les assemblees de facultat acceptarem delegacions de delegacions, sinó que en cas que sigui necessari, una persona o grup de la classe reduït portaran la veu de l’assemblea on pertoqui, i sense cap poder de decisió al marge d’aquesta.
 • Respecte la transparència, és molt important que quan una assemblea requereixi una informació o requeriment, a no ser que sigui per causes legals, l’administració de la universitat tingui l’obligació de respondre.
 • Les assemblees de classe podran rendir comptes als càrrecs i professors de la seva facultat. Tindran el dret de demanar la presència del/la responsable en una determinada qüestió sempre que estigui degudament motivat.
 • En funció de l’àmbit que es vegi afectat per les problemàtiques a discutir o del nivell, s’haurà de tractar en assemblea de classe o curs, o bé en les de facultat.
 • L’assignatura de conèixer la UPF de principi de carrera haurà d’explicar també el model d’organització i de participació estudiantil. Des dels òrgans de la universitat fins als sindicats i el teixit associatiu de la universitat i les seves possibilitats.
 • Les assemblees de classe, de curs i de facultat tindran comunicació directa amb el/la degà o degana. La comunicació entre les autoritats i càrrecs de la universitat i les assemblees serà bidereccional i fluida.
 • Els canals de comunicació han de ser coneguts i ben establerts. Així, caldrà fer arribar totes els actes de les assemblees de classe a tots els estudiants de la classe. En tota temàtica o problemàtica o col·laboració que es comuniqui a qualssevol responsable de la universitat, aquesta vindrà de l’assemblea, i per tant de l’acord de la classe. No hi haurà confusions respecte la procedència d’una determinada comunicació.

moresso dimissió

Deixa un comentari, no cal que escriguis ni nom ni correu electrònic

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s